top of page

PRANA & SOLARNI PLEKSUS

„Ljudska bića se sastoje od materijalnog tijela koje je izgrađeno od hrane koju jedu. Oni koji se brinu za ovo tijelo, bit će zbrinuti od strane Univerzuma. Unutar ovog tijela nalazi se drugo tijelo strukturirano od životne energije. Ono napaja fizičko tijelo i daje mu oblik. Oni koji ovu vitalnu silu tretiraju kroz Divine iskustvo, imaju odlično zdravlje i dugovječnost jer je ova energija izvor fizičkog života. Unutar ovog tijela postoji još jedno tijelo, kreirano od misaone energije. Ono tvori i oblikuje prethodna dva tijela. Oni koji razumiju i kontroliraju mentalno tijelo nisu više pod utjecajem straha. Malo dublje postoji još jedno tijelo koje je sastavljeno od znanja. Ono prožima sva tri prethodna tijela te ima isti oblik. Oni koji utemelje svoju svijest na ovoj razini oslobađaju se od nezdravih misli i akcija i razvijaju samokontrolu potrebnu za dostizanje svojih ciljeva. Skriveno unutar ovog tijela još je suptilnije tijelo sastavljeno od čiste radosti. Prožima druga tijela i dijeli isti oblik. Ono donosi iskustvo sreće, užitka i blaženstva.“ - Taittriya Upanishad

Vitalna sila, prana, bioenergija, KI ili CHI su nazivi za jednu te istu silu ili energiju - energiju života. Prana - ova životna energija nalazi se u svim formama života, od minerala do čovjeka. Prana se može pronaći u svemu što pulsira životom. Prana nije svjesnost ili duh, ona je oblik energije koji duša koristi u ovom materijalnom ili astralnom planu. Cijelo naše tijelo je pod kontrolom prane, svaka naša stanica je pod njenom kontrolom. Prana se nalazi u svim oblicima materije, ali nije materija. Materija je samo manifestacija prane. Iako se prana nalazi u zraku, ona nije kisik, iako je hrani, vodi i sunčevom svjetlu, ona ipak nije vitamin, toplina ili sunčeve zrake.


prana elemenata

Sunčana ili solarna prana dolazi iz Sunca. Ona hrani i puni cijelo tijelo i daje dobro zdravlje. Solarna se prana može dobiti tako da se izložimo sunčanju ili kupanju oko 5 do 10 minuta i pijenjem vode koja je bila izložena djelovanju sunčevih zraka, kao i određenim jogijskim tehnikama (solarna joga) solarnog disanja poput Punjenja Kozmičkom energijom ili Tratakom na sunce poznatijom pod nazivom „Sun gazing”. Najpraktičniji način je drevna tehnika Pozdrav suncu ili Surya Namaskar. Solarnom pranom se možemo napuniti i sjedeći ispred peći na drva, gledajući u plamen vatre ili radeći tehnike disanja pored plamena vatre (naravno, kontroliranog plamena). No, moramo znati i da dugotrajno izlaganje suncu ili previše solarne prane mogu oštetiti cijelo fizičko tijelo i živčani sustav, jer je ona vrlo moćna.


Prana zraka - prana sadržana u zraku zove se prana zraka. Kisik je najmoćniji nositelj životne energije ili prane, stoga se zračna prana najbrže unosi putem disanja (proces počinje već i u nosu putem receptora za pranu), te izravno preko energetskih centara poznatijih pod nazivom „čakre”. Pravilnim i dubokim disanjem unijet ćemo više zračne prane nego brzim i plitkim dahom. Više od 90 % sve energije potrebne našem organizmu dobivamo upravo iz kisika. Upravo zato jogiji od pamtivjeka vježbaju tehnike disanja ili pranayame.


Prana zemlje je energija ili prana koja se nalazi u zemlji. Ona se upija preko stopala. Postupak je često automatski i nesvjestan. Šetajući bosi pojačavamo količinu zemljane prane „upijene” preko tijela, a ovo biva potpunije ukoliko su čakre stopala otvorene i zdrave. Odlična vježba za otvaranje ovih centara stopala je otvaranje i zatvaranje nožnih prstiju, što možete uraditi 100 puta neposredno nakon buđenja dok ste još u krevetu. Udahom otvorite i raširite prste, a izdahom ih zatvorite. Osoba može naučiti svjesno „uvlačiti” više zemljane prane kako bi pojačala vitalnost, kapacitet rada i sposobnost jasnijeg razmišljanja. U tu svrhu postoje razne vježbe iz hatha joge u kojima se putem stopala „ukorijenjujemo” i povezujemo s elementom i energijom zemlje. Odlična vježba



Prana vode - voda upija pranu (energiju) od sunca, zraka i zemlje s kojima dolazi u kontakt, a biljke i drveće upijaju pranu iz sunca, zraka, vode i zemlje. Ljudi i životinje dobivaju pranu iz sunca, zraka, zemlje, vode i hrane. Već sam spomenuo kako u nosnicama postoje receptori za pranu, no postoje i u ustima. Na temelju tog saznanja drevni jogiji su „upijali” pranu vode tako da bi promućkali vodu u ustima, bez da ju progutaju. Treba napomenuti kako čista voda ima puno više prane od zagađene, voda tekućica i izvorska voda imaju više prane od flaširane vode. Svježa hrana sadrži više prane nego konzervirana, a prostori poput parkova, šuma i jezera sadrže više prane nego područja zagađenih gradova.


Prana svijesti - Još jedan izvor energije ili prane je naša vlastita svijest, koja putem različitih tehnika joge i meditacije dolazi u kontakt sa svojim izvorom čiste svijesti ili dušom, te se osoba na taj način puni energijom.


Hrana, voda, zrak itd. su samo mediji koji prenose pranu. Mi apsorbiramo pranu iz hrane koju jedemo, iz vode koju pijemo i iz zraka kojeg dišemo. Svojstvo prane je elektricitet.



tjelesne prane

Prana je esencija kreacije. Prana je most koji spaja tijelo i um. Na sanskrtu se naziva Mukhya prana ili Maha prana. Mukhya je primarna, vitalna energija. Maha prana je velika, vitalna energija. Kako god ju nazvali, prana je jedinstvena. Njena priroda je da teče slobodno. Ona je oko nas, ali i dio nas, dio svih stvari, pojava i bića. Iz nje se sastoje naše misli i želje, ono vidljivo i nevidiljivo. U našem tijelu prana se dijeli na 5 vrsta energije ili pancha prana:

1. PRANA - središte prane je srce. Funkcija je apsorbiranje kisika iz atmosfere.

2. APANA - mjesto apane je u anusu. Funkcija je pražnjenje crijeva i mokraćnog mjehura.

3. SAMANA - samana se nalazi u pupku, a funkcija je asimilacija hrane. Ako samana prana ne funkcionira pravilno, čovjek pati od loše probave.

4. UDANA - mjesto udana prane je u grlu, a funkcija joj je izražavanje. To znači da trebamo biti sposobni izraziti svoje misli. Ako ova prana ne funkcionira pravilno, naše izražavanje je nejasno, glas postaje hrapav, drhtav, a ponekad se zna dogoditi da čovjek ne može progutati ono što žvače.

5. VYANA - vyana prana prožima cijelo tijelo i njena uloga je cirkulacija krvi u tijelu. Ako ona ne funkcionira pravilno, u krvi će se pojaviti ugrušci. Cirkulacija krvi je veoma važna, jer ona održava cijelo tijelo. Funkcija ove prane je i koordinacija. Ako vyana prana ne funkcionira dobro, živci, tkiva, žlijezde gube sposobnost koordinacije.


Najveći izvori prane u prirodi i oko nas su zrak, točnije kisik, sunčeva svjetlost, voda, zemlja i hrana. Najbrži način da se napunite pranom je dah, ali pravilan joga dah, a ne površan i nepravilan dah kojim diše većina ljudi. Kisik je najveći, najmoćniji nosioc životne snage, čak 90 % sve energije potrebne našem organizmu dobijemo iz kisika.


  • Ponekad je samo jedan dio tijela ispunjen pranom, dok drugi ostaju bez nje. Ovo dovodi do ozbiljnih fizičkih i mentalnih bolesti. Stoga se služimo joga tehnikama kako bi na pravilan način raspodijelili pranu - energiju u sve dijelove tijela.

  • Najviša i najfinija manifestacija svih prana u ljudskom tijelu je misao. Stoga negativne misli kradu energiju ili pranu, dok pozitivne misli stvaraju pranu.

  • Trenirajući manipulaciju prane, jogi je u mogućnosti utjecati na svoj um, svijest i misli. Najgrublja manifestacija prane u ljudskom tijelu je dah, ili gibanje pluća. Ako je pokret pluća zaustavljen, sve druge manifestacije energije i pokreta u ljudskom tijelu bit će automatski zaustavljene. Jogi koristi pranajamu kako bi kontrolom pokreta pluća regulirao ili kontrolirao suptilnu pranu. Kada je ona pod kontrolom, tada su i svi grublji oblici manifestacije prane pod kontrolom.

  • Svaki dio ljudskog tijela može se napuniti pranom, a kada smo u mogućnosti to napraviti, tada možemo kontrolirati cijelo tijelo.

  • Sve bolesti mogu se liječiti iz korijena kontrolom i regulacijom prane, a ovo donosi tajno znanje iscjeljenja. Ako je naše tijelo zdravo, snažno i puno prane, mi ćemo imati prirodnu tendenciju stvaranja zdravlja i vitalnosti u svojoj okolini, među ljudima koji žive s nama ili blizu nas, jer prana putuje i puni njihova tijela baš kao što voda teče iz više razine u nižu. Pri tome se ne trebate plašiti da ćete vi ostati bez prane, jer što ste protočniji, to će i više prane puniti vaše tijelo. Što više dajete, to više primate. Na ovaj način je moguće slati pranu na daljinu i pomagati ljudima koji su kilometrima udaljeni od nas.

  • Iako pranu uzimamo iz ovih medija: zrak, sunce, voda, hrana, odmor, prana je puno suptilnija od svega. Iako se prana nalazi u svim elementima, najviše prane koju koristimo za naše tijelo uzimamo iz atmosfere.

  • Nepravilnim i uobičajenim disanjem tijelo se puni sa jako malo prane, dok jogijskom tehnikama disanja postajemo u mogućnosti napuniti se ogromnom količinom prane. Ta prana pohranjuje se u solarni pleksus, različite živčane centre i mozak.

  • Onaj koji ima obilje prane, zrači vitalnošću i snagom, što mogu osjetiti osobe koje dolaze u kontakt s tom osobom.

  • Mnoge psihičke moći jogin ostvaruje prakticirajući pranajamu, no istinski jogi nikada ne demonstrira te moći. Njihovom demonstracijom , ne samo da ih gubi nego ima loše reakcije.

  • Najveća baterija prane u tijelu je solarni pleksus. Solarni pleksus važno je središte živaca povezano sa sustavom simpatičkih živaca. Jogiji su ovo smatrali glavnim skladištem za skladištenje prane u fizičkom tijelu za fizičke aktivnosti. Kao što baterija skladišti električnu energiju, tako i solarni pleksus skladišti pranu dok dišete. Tijekom yogijskog disanja - pranajame, jogi upija ogromnu količinu prane, koja je pohranjena u ovom centru. Ovaj pleksus se često naziva "abdominalni mozak". Nalazi se u epigastričnom području iza želučane jame s obje strane kralježnice. Igra važnu ulogu u kontroli emocija i raznih tjelesnih funkcija. Udarac preko ove elektrane prane dovest će do nesvjestice. Sastoji se od bijele i sive moždane tvari, a zrači snagom i energijom u sve dijelove. Misli i prana, kada su usmjerene prema ovom centru kroz pranajamu, ponovno će ga napuniti. Stalno ispušta pranu za razmišljanje, djelovanje i volju. Što je više prane pohranjeno u ovom centru, to se više povećava snaga volje i snaga mišljenja i obrnuto. Oni koji redovito prakticiraju pranajamu i pune solarni pleksus, mogu iskoristiti svoju dodatnu pranu u liječenju bolesti kod drugih - i opet se ponovno napuniti pranom u tren oka pomoću pranamajame.

Nikada nemojte misliti da ćete davanjem prane drugima ostati bez prane; jer što više dajete to ona više teče iz kozmičkog izvora u vas. Namaste
102 views0 comments
bottom of page