top of page

INTEGRACIJA MANJEG ILI VEĆEG BROJA ASANA/JOGA POLOŽAJA U CJELINU KOJA TEĆE NEPREKINUTO, POPUT KOREOGRAFIJE JE VINYASA FLOW.

“NYASA” označava odredište, a “VI” označava „na poseban način“.

 

Prema ovome, Vinyasa flow je način izvođenja joge /joga stil u kojem imamo neprekinut niz joga položaja povezanih dahom. Cijelo vrijeme pokret teče na određen način, uz potpunu svjesnost. Drevne tantričke tradicije su koristile vinyasu svijesti; iako je tijelo bivalo nepomično, svijest je bila ta koja se uz određene mantre ili druge alate kretala od točke do točke. Jedan od najstarijih primjera vinyase je drevna sekvenca „Pozdrav suncu“ u kojoj je 7 osnovnih asana povezano dahom u jednu cjelinu koja se sastoji od 12 položaja.

VINYASA je sinonim za pokret . Kretanje je izraz života. U našoj prirodi je da se krećemo. Čisto kretanje je val, ritam, vibracija, frekvencija, titraj. Sve u kreaciji je titranje, od kretanja planeta do zvijezda, Zemlje, valova, oceana, vjetra u granama drveća. Čitava priroda ritmički se pokreće tim impulsima kreacije. Naše tijelo je tijelo svjesnosti, cjelokupan svemir svijesti u kretanju, stalno mijenjajući se, iz trenutka u trenutak, svakog sata, dana, mjeseca i sezone. Naše tijelo je izraz tih ritmičkih odnosa, impulsa inteligencije, koji se ponekad uslijed stresnog načina života poremete, a upravo je VINYASA flow jedan od idealanih načina da se usklade ritmovi individualnog tijela s ritmovima prirode.

Karakteristike Vinyase

1. generiranje topline u tijelu što rezultira pojačanim znojenjem (detox)...

2. može biti prakticirana na dinamičan i energičan i način, ali može biti i na sporiji, mekši rekuperacijski način...

3. kretanje sa dahom – dah inicira pokret u vinyasi…

4. puno tranzicija i dinamike...

5. divine vinyasa daje naglasak na STABILNOSTI tijela &uma, da ništa ne ide van prirodne forme kretanja i bivanja.

DOBROBITI

• generira toplinu u mišićIma što povećava njihovu fleksibilnost…
• ponavljajuća priroda vinyase / kontinuiranost pokreta produbljuje vaše pokrete iz slijeda u slijed, što potpuno uklanja psihofizičke napetosti i blokade, a opseg pokreta se povećava… Ovo donosi fleksibilnu i zdravu kalježnicu.
• poboljšava se cirkulacija sinovijalne tekućine što dovodi do „podmazivanja“ vaših zglobova i donosi osjećaj lakoće tijela…
• naizmjenično kontrahiranje i istezanje mišića poboljšava opću cirkulaciju krvi kao i venski priliv…
• oksigenizacija tkiva uklanja osjećaj tromosti/težine te donosi bistrinu uma, kao i osjećaj lakoće/svježine…
• balansira simpatički i parasimpatički živčani sustav što se očituje u:
a) boljem/lakšem nošenju sa stresom

b) kvalitetnijem spavanju

c) povećanom imunitetu i lakšoj borbi protiv bolesti, virusa i upala

d) boljim performansama vašeg mozga

e) usporavanju starenja

f) povećanjem kvalitete života
• kontinuitet pokreta sa iznimnom pažnjom na DAH dovodi vaš um u FLOW stanje – SADAŠNJI TRENUTAK.

ZA KOGA JE OVAJ STIL ?

Vinyasa stil joge obožavaju osobe sa naglašenijom „jang“ prirodom, koja im daje obilježje dinamike, energičnosti, i često imaju osjećaj da se moraju negdje „ispuhati“. Ovdje spadaju sportaši i avanturisti.
Budući da nikada jin i jang ne mogu biti odvojeni, tako i mi na satovima divine vinyase uvijek svaki sat završavamo opuštanjem i njegovanjem vašeg jin aspekta postojanja. Na ovaj način omogućavamo svima; i osobama sa pretežno jin prirodom, kao i onima sa jang da izvuku maksimum iz sata.
Vinyasa nije za ljude sa ozbiljnijim povredama kralježnice, kao ni za početnike.

bottom of page