top of page

MITOLOGIJA I SIMBOLIKA JOGA ASANA – TRIKONASANA – POLOŽAJ TROKUTA

Položaj trokuta ili Trikonasana jedan je od neizostavnih joga položaja unutar svakog joga programa. Ovaj položaj donosi osjećaj uzemljenosti, stabilnosti i sklada. Razvija samostalnost.

Trokut je jedan od najsnažnijih i najstabilnijih oblika u prirodi. U položaju trokuta stvaraju se 3 trokuta unutar tijela. Jedan je između nogu i poda, drugi je između prednje noge i donje ruke, a 3. povezuje gornju ruku i oba stopala – pogledaj sliku.


SIMBOLIKA

Ovaj položaj simbolizira razna mistična trojstva u našem svijetu;

  • trojstvo Zemlje, Prostora i Neb

  • 3 sile ili faze života – rođenje, život i smrt

  • 3 gune ili kvalitete/atributa/karakteristike od kojih je sastavljen univerzum ali i naše tijelo i um

Možemo reći kako je cijeli život igra 3 gune. Gune su sile ili karakteristike svemira, svijesti i nas samih.


3 GUNE

U početku bijaše jedna nepodijeljena energija, neograničena, nepromijenjena i bez oblika. Prvo je postojao duh ili Puruša – nemanifestiran bitak; zatim se pojavio veličanstveni zvuk OM koji je izazvao evoluciju univerzuma – došlo je do pojave drugog oblika univerzuma – manifestiranog njegovog oblika kojeg poznajemo kao materiju – Prakriti, sve stvari, pojave i oblike onakvih kakvim ih mi vidimo i percipiramo. Ovaj svijet – manifestiran iz nemanifestirane esencije određen je sa tri obilježja ili gune koje su u prakriti ovakve – razdijeljene, dok u Puruši tvore jednu jedinstvenu cjelinu.


Prema tome, gune su vrsta određenih stanja za objektivno i subjektivno iskustvo. One su nazvane po svojim osobina: Satva (čistoća, dobrota, istina), Rađas (dinamika, emocija, pokret, kreativnost i strast) i Tamas (mrak, tama, ravnodušnost, inercija). Ove gune se nalaze u svim prirodnim manifestacijama u različitim omjerima.


U našoj svakodnevici, one djeluju neprestano. Tako npr. , kada se osjećamo tromo, lijeno i sporo, i teško nam se ustati iz kreveta i pokrenuti – TAMAS guna utječe na nas.


Kada smo jako uzbuđeni zbog nečeg – tada smo pod utjecajem RAJAS gune.


A kada osjećamo unutarnji balans i mir – tada smo pod utjecajem SATVA gune.


Ove gune zajedno stvaraju Mayu – svijet iluzije, koji mi doživljavamo kroz osjetila. Kaže se da gune pletu uže kojim se čovjekov Duh vezuje za objektivni, predmetni svijet, i tako gubi stanje nezavisnog svjedoka i slobode.


Sigurno se onda pitate da kako uopće izbalansirati ove 3 gune i staviti ih pod svoju kontrolu? Znanost joge nudi takve alate. Upravo i cilj joga prakse jest stvoriti balans između ove 3 sile. Cilj joga prakse je uzdići se iznad sve 3 gune, pa čak i satve, te postići stanje jedinstva i apsolutne harmonije.


Tek kad uspijemo prevazići veo Maye ili iluzije – počinjemo boraviti u svojoj pravoj i istinskoj Divine prirodi.


Kada izvodite položaj Trikonasane – kontemplirajte o svojim čvrstim temeljima koji su potrebni da prevaziđete svijet Maye.

MITOLOGIJA

Snažni demon Mahishasura je pravio probleme Božanstvima. Uznemiravao ih je i ometao. Sveto trojstvo, Brahma, Vishnu i Shiva su ujedinili svoju energiju da bi kreirali veliku boginju MAHAMAYU – poznatu kao Durga. Žestoka ratnica Mahamaya i njen lav su krenuli na demona. Mudri demon se transformirao u razna bića u namjeri da pobjedi Mahamayu i lava. Mahamayin lav je skočio Mahishasuri na prsa i oslabio ga. Mahamaya je izvadila jednu od svojih strijela i pogodila demona u njegova usta, pri čemu je on pao na tlo. Mahamaya je stala poviše njega i sabljom mu odrezala glavu.


U Sanskrtu Mahamaya znači „velika iluzija“. Mahamaya se bori protiv konstantno promjenjive iluzije za koju često smatramo da je realnost, bez da vidimo pravu istinu koja se krije iza iluzije.


Naš niži um je poput demona Mahishashure, koji nas konstantno odvraća od naše prave Divine prirode, dok je Mahamaya onaj ljepši aspekt ili viši um, koji nas želi raspršiti veo neznanja i iluzije kako bi uživali u stanju jedinstva.

103 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page