top of page

Kako pospješiti svoj trening, rekreaciju ili sportsku izvedbu tehnikom pravilnog disanja

Kaže se da čovjek živi samo dok ima daha u svom tijelu. Kada dah napusti tijelo, kaže se da je mrtav. Zato treba vježbati pranayamu. – Hatha Yoga Pradipika


Nedavno sam vodio tečaj Divine Health Programa. Upravo smo završili sa tehnikama disanja i krenuli na izvođenje sukshma yoge – psihofizičkih vježbi. Usred vježbanja, prijatelj mi se entuzijastično obratio. “ Leo, oprosti što prekidam, ali moram ti reći ovu ideju. Ove vježbe su super, tehnike disanja mi uistinu jako pomažu. Bavio sam se triatlonom, a u triatlonu je jako važno da se u što kraće vrijeme sportaš napuni energijom, bi li napisao malo više o svemu ovome i upoznao sportaše kako sve ove tehnike mogu pomoći u ostvarenju dobrih rezultata?“


I tako sam odlučio napisati ovaj članak.

Članak nije namijenjen samo vrhunskim sportašima, već svima vama koji se bavite sportom, bilo rekreativno ili profesionalno, i želite od toga imati najveću moguću dobrobit.

Svi znamo da bavljenje sportom ima mnogobrojne psihofizičke pozitivne efekte na osobu. Poznato je također da vrhunski sport i način na koji se primjenjuje može biti i od velike štete. Svjedočili smo brojnim primjerima:


– od pojave učestalih ozljeda,

– smanjenja funkcija određenih organa,

– pa čak i do smrtnih slučajeva uslijed utakmice ili natjecanja.


Ogromna želja sportaša da postigne maksimalne rezultate dovodi ga do neizmjerne iscrpljenosti, pa čak i do konzumacije dopinga i ostalih razno raznih sredstava.


Postavlja se realno pitanje: “Kako postići što dulji vijek bavljenja sportom ili sportsku karijeru uz što manje ozljeda i stresa te što više energije?”

U daljnjem tekstu potrudit ću se na to odgovoriti.


Diplomirani sam kineziolog i 15 godina se bavim sportom i treningom, a toliko godina i meditacijom i jogom. Imam želju i potrebu približiti vam svoja znanja i iskustva na tom polju. Prije svega volio bih vam objasniti neke osnovne razlike u pristupu fizičkoj aktivnosti u istočnoj i zapadnoj kulturi. Osobno nisam pristran niti jednoj, već smatram da trebamo biti mudri i spojiti znanja te iskoristiti najbolje iz obje kulture.


RAZLIKA U ISTOČNOM I ZAPADNOM PRISTUPU


Bruce Lee je to odlično opisao u svojoj knjizi „Umjetnik života“. On kaže kako se zapadna i istočna tjelovježba znatno razlikuju. Očita razlika je u tome što je istočna tjelovježba ritmična dok je zapadna dinamična i puna napetosti. Tako je kineska tjelovježba usmjerena skladnom stapanju s prirodom, dok zapadnjačka nastoji ovladati njome. Kineska je tjelovježba ujedno i stil života te put mentalnog razvoja, dok se zapadnjačka tjelovježba svodi na sport ili gimnastiku.


Glavna je razlika u tome što je kineska tjelovježba YIN (savitljivost), dok je zapadna tjelovježba YANG (čvrstoća). Jedna zanimljiva analogija kaže kako je zapadni um poput hrasta koji je čvrst i krut te odolijeva jakom vjetru. Ali, kad vjetar ojača, hrast puca. Kineski um je nalik na bambus koji se povija na jakom vjetru. Kad vjetar prestane, odnosno kada dosegne vrhunac i promijeni se, bambus se ponovo uspravlja jači nego prije.



Zapadna tjelovježba ne promatra čovjeka na holističan način, što vodi do nepotrebnog trošenja energije za vrijeme tjelovježbe. Pretjerano naprezanje i pretjerani razvoj tjelesnih organa nepovoljno djeluju na zdravlje. Malo tko se zapita ili zamisli što se događa s jetrom, bubrezima, srcem i drugim organima čija vitalna energija se koristi u svrhu treninga. Pretjerano izlaganje tijela naporima slabi naše unutarnje fascije (urogenitalnu dijafragmu, perineum, ošit), a ako su fascije slabe, vitalna energija curi van organizma i s vremenom dolazi do ubrzanog starenja i propadanja unutarnjih organa. Naporni stilovi vježbanja također drže autonomni živčani sustav zaključanim u „bori se ili bježi“ simpatičkom sustavu, koja isključuje regeneraciju, detoksikaciju i iscjeljivanje te izaziva mišićnu napetost u člancima i tetivama. Zapadnjački sportovi na otvorenom i drugi oblici „ čvrstog“ stila vježbi proizvode mliječnu kiselinu u tkivima i ugljični dioksid u krvotoku, što pridonosi acidozi.


S druge strane, u kineskoj tjelovježbi naglasak je na očuvanju energije, a vodeće načelo je uvijek umjerenost, bez pretjerivanja. Ovdje se svaki oblik tjelovježbe sastoji od skladnih pokreta usmjerenih normalizaciji a ne uzbuđivanju tjelesnog sustava. Započinje mentalnim postupcima (meditacijom), kojima je osnovni cilj smirivanje i utišavanje uma. Cilj toga je potaknuti normalno funkcioniranje unutarnjih procesa disanja i krvotoka.


Ako stanje uma i emocija djeluju na naš dah, na isti način i naš dah, tj. disanje djeluje na stanje uma. Iz toga zaključujemo kako je pravilno kontrolirano disanje ključ za regulaciju stanja uma, duha & tijela.

Vjerojatno vam se puno puta dogodilo da ste prilikom izvođenja vježbi „izgubili dah“ pa vam je trener rekao: „pazi kako dišeš“. Naravno, često ste zbog nedostatka vremena ostali uskraćeni za informaciju „ZAŠTO“ je to toliko važno.


Još jedna uobičajena situacija u procesu sportskog treninga (zbog nedostatka vremena, neznanja i slično) je preskakanje vježbi istezanja – stretchinga. Moji timski kolege i ja osobno smatrali smo stretching (vježbe istezanja) dosadnima. Bili smo više željni igre i zabave nego statike pa nas nije ni zanimalo čemu služe vježbe istezanja. Evo kratkog objašnjenja.


  • Mekani, spori, blagi pokreti nježno pumpaju limfu kroz sustav, dok istovremeno potiču cirkulaciju krvi, bez izazivanja ikakve mišićne napetosti i bez zasićenja tkiva mliječnom kiselinom ili prezasićenja krvi ugljičnim dioksidom.

  • Ovakvo vježbanje pomaže razrijediti i ukloniti kristalne naslage kiselina u zglobovima te održavati cijelu konstrukciju kostura slobodnom i gipkom.

  • Ono što je ključno je da bi prilikom izvođenja mekanog stila vježbi i vježbi istezanja ( yoga, tai chi, chi gong) pokret uvijek trebao biti popraćen dubokim ritmičnim disanjem koje uključuje dijafragmu.

Zašto? Zato što kombinacija dubokog disanja i vježbi tjera krv i limfu kroz tijelo kao jaka pumpa, olakšavajući brže odvođenje toksina iz tkiva i njihovo izručenje do organa za izlučivanje (izbacivanje iz tijela).

Ono što je također jako dobro znati je da se prilikom pravilnog dubokog disanja ošit spušta duboko u trbušnu šupljinu, dajući okrepljujuću masažu unutarnjim organima i žlijezdama. Ovaj pokret ošita (trbušne dijafragme) stišće unutarnje organe istiskujući ustajalu krv, nakon čega popusti pritisak i tada u organe ulazi svježa krv opskrbljena kisikom. S obzirom da duboko trbušno disanje automatski potiče cirkulaciju krvi, ono također rasterećuje srce. Ovaj cijeli proces stimuliranja i masaže unutarnjih organa i žlijezda ubrzava proces regeneracije i dopire i do najdubljeg, najgušćeg tkiva u tijelu. Ovo je od iznimne važnosti za sportaše ako se žele naučiti brže oporavljati od treninga.


Navesti ću samo neke rezultate istraživanja kojima je prikazana važnost pravilnog disanja.

  • Istraživanja u Kini pokazala su da se nakon 6 mjeseci vježbe disanja prosječna savijanja dijafragme povećaju za 4 mm, čime se poveća opći kapacitet pluća za 1000 do 1200 ml po dahu.

  • Istraživanje rađeno u Indiji pokazalo je da se nakon samo 15 minuta dubokog disanja prosječan volumen zraka uvučen po dahu povećao za 50 %, dok je prosječan broj udisaja po minutu pao s 15 na 5. Ovo čini disanje energetski mnogo učinkovitijim i doslovno „spašava“ dah.

  • Još jedno zanimljivo istraživanje u Kini pokazalo je veliki porast eritrocita brojenih nakon samo 30 min regulirane vježbe dubokog disanja. Ovo povećava kapacitet krvi za držanje i transport kisika.

Sada kada ste saznali malo više o razlikama zapadnog i istočnog pristupa i o važnosti pravilnog disanja, preostaje nam „ubaciti“ u vlastiti trening one elemente koji će nam dati čvrstoću zapadnog YANG-a i mekoću istočnog YIN-a.


Prvi korak je naučiti pravilno duboko disanje koje je temelj svega, a koje će vam donijeti veliku količinu energije, umiriti um i emocije te ojačati tijelo.


TEHNIKA PRAVILNOG DISANJA

  1. 1.Prvi korak je zauzeti udoban položaj – ležeći na leđima ili sjedeći (na stolici, turski sjed, lotos, polulotos). Ako radite iz sjeda, važno je da su kralješnica, vrat i glava ravni, da je tijelo uspravno, stabilno i opušteno.

  2. Zatvorite oči i još malo se opustite.

  3. Stavite dlan jedne ruke na trbuh, a dlan druge ruke na grudni koš.

  4. Vaš zadatak je udahnuti na nos i maksimalno napuniti trbuh zrakom (osjetit ćete dlanom gibanje trbuha prema vani). Trbuh se širi u svim smjerovima, poput lopte (ne samo prednji dio).

  5. Kada ste napunili trbuh, nastavite udisati na nos i napunite grudni koš zrakom. Dlanom ćete osjetiti širenje grudnog koša.

  6. Kada ste potpuno udahnuli, bez zadržavanja daha krećemo u izdah na nos, sada osjetite kako se prazni grudni koš, a zatim kako se prazni trbuh.

  7. Završite izdah laganim uvlačenjem trbuha prema unutra, tj. prema kralješnici. Ovaj pokret uvlačenja trbuha podići će dijafragmu, a taj pokret omogućuje izbacivanje toksina sa dna pluća. Ujedno, pravilan i dobar izdah je odličan preduvjet za pravilan udah. Ovo su bili jedan pravilan duboki udah i izdah. Nastavite tako 5 , 7 do 10 minuta.





92 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page