top of page

DIVINE HATHA YOGA PROGRAM VJEŽBI ZA UBLAŽAVANJE IŠIJASA

Ovaj pojam se odnosi na bol koja nastaje nakon pritiska na korijen velikog živca koji izlazi iz kralježnične moždine – nervus ischiadicus. Bol se javlja u bilo kojem području ovog živca, te zahvaća samo jednu stranu tijela.

Promjer išijadičnog živca je otprilike poput debljine palca te je najdulji i najdeblji živac u tijelu. Išijadični živac koji se sastoji od 5 manjih živaca, prolazi kroz duboke slojeve mišića stražnjice (gluteus medijus i maximus) i kroz duboke mišiće stražnje strane bedra, te nastavlja svoj put vanjskom stranom potkoljenice sve do stopala i prstiju.


izvor:https://yogainternational.com/article/view/7-poses-to-soothe-sciatica



Simptomi

  • Pojava boli bilo gdje duž puta bedrenog živca: u području donjeg dijela leđa, stražnjice, stražnje strane bedra (stražnja loža) i / ili lista

  • Umor, ukočenost, gubitak osjećaja u nogama i / ili stopalu.

  • Osjećaj trnjenja, žarenja, štipanja, ili uboda iglice, osjećaj poznat kao parestezija.

  • Pojava slabosti koja može uzrokovati „propadanje“ vaših koljena pri ustajanju iz sjedećeg položaja.

  • Pad stopala, stanje prilikom kojeg niste u mogućnosti izvršiti fleksiju (pregib) stopala onoliko dovoljno da biste hodali na petama.

  • Smanjeni refleksi u Ahilovoj tetivi i koljenu.

Kako pronaći uzrok pojave išijasa?

Prisutnosti bola u išijadičkom živcu često navodi liječnike da potraže pojavu hernije diska u lumbalnom dijelu kralješnice, koja može biti uzrokom pritiska/kompresije ovog živca. To predstavlja značajan problem, te ukoliko osjećate bol u srednjem – donjem dijelu leđa, bolne električne šokove duž išijatičkog živca, ili trnce, žarenje, slabost ili utrnulost donjeg dijela noge ili stopala, svakako provjerite kod liječnika stanje svoje kralježnice i diskova. Jer sve navedeno može ukazivati da akutna hernija diska pritišće vaš živac, što je veći problem nego sama pojava boli.

Još jedan uzrok pojave išijasa može biti izazvan dubokim, malim, ali značajnim mišićem pod imenom piriformis (crvoliki mišić). Studije ukazuju da je čak 70 % slučajeva išijasa uzrokovano upravo zbog ovog mišića.

Izvor:https://yogainternational.com/article/view/7-poses-to-soothe-sciatica


Uloga piriformisa

Piriformis je jedan od nekoliko malih dubokih rotatora kuka koje koristite kod rotacije vašeg bedra prema van. Također ispruža kuk prilikom hoda, i odmiče bedro u stranu kada je kuk u fleksiji (savijen), a također je i stabilizator kuka. Išijadični živac je u sendviču između mišića piriformisa i malih tvrdih tetiva koje su na kostima zdjelice i križne kosti. Ako je piriformis napet (što je učestalo), on vrši pritisak na išijadički živac i gura ga na tetive ispod nje, što može izazvati veliku bol. Ovo je stanje poznato kao sindrom piriformisa, a njegova upala živca kao išijas.


Kako prepoznati da je piriformis uzrok?
  • Osjećaj probadanja i boli duž vanjske strane lista do prostora između četvrtog i malog prsta stopala

  • Jako teško vam je hodati na petama ili vrhovima prstiju

  • Osjećate užarenost na području stražnje lože, lista sve do pete, popraćeno ukočenošću nogu

  • Bol od sjeda popraćena „mravinjanjem ” u stražnjoj loži

  • Bol se olakšava stajanjem iako još uvijek osjećate ukočenost svih nožnih prstiju

JEDNOSTAVAN TEST

Evo jedan jednostavan test kojim možete provjeriti radi li se o piriformisu. Test se u engleskom jeziku zove F.A.I.R. test.


F = fleksija ili savijanje


A = adukcija ili primicanje


I.R. = unutarnja rotacija


Vaš zadatak je leći na bok na onu stranu koja vas ne boli. Gornja noga je savijena sa koljenom postavljenim na pod, primaknuta i zarotirana prema unutra (vidi sliku).



A sada odgovorite na nekoliko pitanja.


  1. Je li vam je bolno održati ovaj položaj gornje savijene noge koja dodiruje pod?

  2. Je li vas posebno boli ako pokušate podići gornje koljeno od tla, odupirući se malom opterećenju na nozi (poput vrećice riže)?

Oštra bol u gornjem kuku je znak kako je piriformis uzrok išijasa.



5 VJEŽBI ZA UBLAŽAVANJE IŠIJASA

U slučaju da je uzrok hernijacija diska, ogromnu ulogu u ispravljanju problema imaju vježbe za donji dio leđa pomoću kojih možete uskladiti, istegnuti i izjačati mišiće donjeg dijela kralježnice. U mnogo slučajeva može se izbjeći operativni zahvat, premda je u težim slučajevima i on neizbježan. Ukoliko je glavni uzrok išijalgije prenapetost piriformisa, tada se samo treba usmjeriti na njegovo istezanje i oslobađanje živca od kompresije.

VJEŽBA 1 – GURANJE ZIDA ILI SKLEKOVI UZ ZID

Ovo je izuzetna vježba koja je usmjerena na jačanje kompletno cijele muskulature leđa, ruku i ramenog pojasa, ali i na istezanje područja lista i ahilove tetive (područja kojima putuje bedreni živac). U kombinaciji sa pravilnim disanjem, ovom vježbom uklanjamo blokade iz meridijana (nadija) zbog kojih je i došlo do problema.


Način izvođenja

  • Stanite licem uz zid.

  • Naslonite dlanove na zid u širini ramena, na način da su vam ruke opružene i paralelne sa tlom.

  • Pogled je usmjeren pravo, tijelo i leđa su ravna ali otprilike pod kutom od 60 stupnjeva u odnosu na tlo.

  • Guramo zid na način da se nagnemo naprijed, ruke savijamo u zglobu lakta u stranu, dok su noge cijelo vrijeme ispružene i pete na tlu.

  • Kao da radite široke sklekove od zid, s tim da cijelo vrijeme držite napetima sve mišiće ruku.

  • Prilikom približavanja zidu udišete, a prilikom odmicanja od zida izdišete.

  • Uradite vježbu 1 min do 2 min



 

VJEŽBA 2 – ISTEZANJE STRAŽNJE LOŽE

Ovo je vježba koju nikada ne biste trebali preskakati, radite je svaki dan, i osloboditi ćete se napetosti iz kralježnice, pogotovo donjeg dijela leđa. Istezanje mišića stražnje strane natkoljenice također igra važnu ulogu u ublažavanju išijalgičnog bola, zato što se stegnuti mišići „stražnje lože“ mogu udružiti sa stegnutim piriformisom i pritisnuti ranjivi išijadični živac. Išijas prouzrokovan napetošću u mišićima „stražnje lože“ i okolnim mišićima javlja se prilikom aktivnosti kao što su duga vožnja, i neke intenzivne sportske aktivnosti (kada pretjeramo i ne slušamo poruke koje nam šalje tijelo).

Način izvođenja

  • Stavite desno stopalo da neku potporu kao što je stolica, stol ili klupa.

  • Stopalo treba biti ispod razine kuka, noga opružena u koljenu, a prsti usmjereni prema nebu (dorzalna flexija), kvadriceps zategnut.

  • Ako koljeno ima tendenciju da vam se ukoči ili uđe u hiperekstenziju, onda ga zaštitite tako što ćete ga blago saviti. Neka vam kuk podignute noge ne bude izdignut, već opušten nadolje (ali tako da vam se noga ili stopalo ne iskreću).

  • Zadržite položaj 30 do 60 sekundi, dišući duboko na nos.

  • Ponovite vježbu i sa drugom nogom.

  • Za dublje istezanje nagnite se trupom prema podignutoj opruženoj nozi, gurajući trup prema naprijed iz područja trbuha i solarnog plekusa, a ne iz grudne kralježnice.



 

VJEŽBA 3 – POLOŽAJ POLEGNUTOG GOLUBA – ADHO MUKHA KAPOTASANA

Joga položaj Goluba; položaj najsnažnijeg istezanja piriformisa; poza za najjače istezanje piriformisa. Ovo je vjerojatno najčešće izvođeno istezanje za neslavni piriformis. Budući da je piriformis duboki stabilizator kuka, treba ga istezati barem punu minutu kako bi se opustio njegov refleks istezanja i kako bi se počelo sa istezanjem.

Način izvođenja

*Prikazat ćemo način izvođenja vježbe za istezanje desnog pifirormisa. Započnite položaj na rukama i koljenima.


  • Iz položaja na „sve četiri „ napravite položaj salamba kapotasane (položaj goluba s osloncem). Pazite da je potkljenica u odnosu na natkoljenicu pod kutem od oko 45 stupnjeva (vidi sliku).



  • Izdahom se opružite prema naprijed, legnite trupom na prednju nogu i usmjerite opružene ruke prema napred sa dlanovima okrenutim na dolje.

  • Držite položaj minimalno 2 min uz duboko disanje

  • Udahom se vratite u početni položaj na „sve 4”.

  • Ponovite s drugom nogom.



 

VJEŽBA 4 – POLOŽAJ RIBE NA SUHOM – MATSYA KRIDASANA

Ovo je odličan joga položaj za poboljšanje peristaltike crijeva i probave, oslobađa bol išijadičnog živca opuštajući živce nogu. Svi oni kojima nije preporučeno vježbati asane iz grupe pretklona mogu naći izvrsnu zamjenu za njih upravo u ovoj vježbi i raditi je kao kontrapoložaj zaklonima. Pomoću ove vježbe također možete ukloniti napetost i nelagodu iz područja zdjelice. Prilikom poodmakle trudnoće kada nije preporučeno ležati na leđima, trudnica može biti u ovom položaju koji je odličan za spavanje, relaksaciju, ili čak izvođenje joga nidre. Vježba je za svakoga, stoga ne postoje kontraindikacije.


Način izvođenja

  • Legnite na trbuh s isprepletenim prstima ispod glave.

  • Savijte lijevu nogu sa strane i smjestite lakat lijeve ruke blizu rebara i lijevog koljena.

  • Desna noga neka bude opružena, a glava neka bude usmjerena u lijevo, naslonjena na isprepletene prste.

  • Odmorite se u ovom položaju sa pažnjom na dah minimalno 1 do 2 minute, a nakon toga promijenite stranu.


 

VJEŽBA 5 – POLOŽAJ KROKODILA – MAKARASANA


„Lezi na tlo licem prema dolje, prsa neka dodiruju tlo, dok su obje noge opružene unatrag. Obuhvati glavu sa dvije ruke. Ovo je Makarasana, položaj koji podiže toplinu tijela.” – Gheranda Samhita

Krokodil je izuzetan joga položaj za sve one koji imaju problema sa iskliznućem diskova, s išijasom ili bilo kakvom nelagodom u lumbalnom dijelu kralježnice, kao i za ljude koji pate od astme.


Način izvođenja


  • Lezite na stomak.

  • Udahom podignite glavu i ramena i naslonite glavu na šake sa laktovima razmaknutim 10 do 15 cm, na podu.

  • Opustite cijelo tijelo i zatvorite oči.

  • Disanje neka bude prirodno i ritmično.

  • Zadržite položaj barem 1 do 2 min.

  • U slučaju problema s kompresijom spinalnog živca, ovaj položaj može se držati i dulje, onoliko vremena koliko je potrebno da se kralježnica istegne i povrati svoju normalnu zakrivljenost i oslobodi pritisak na živac.

  • Nakon određenog vremena uradite i varijantu 2 te se nakon 1 min izdahom vratite u početni položaj.


VARIJANTA S FLEKSIJOM

 

Ovih 5 vježbi mogu primijeniti apsolutno svi, pazeći da nikada ne idete preko vlastitih mogućnosti.


Namaste
311 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page