top of page

RAZLIČITI STILOVI I GRANE JOGE

Updated: Aug 25, 2021

“ PRAVI JOGI NEĆE POSTATI NI ONAJ KOJI PREVIŠE JEDE, NITI ONAJ KOJI GLADUJE;NI ONAJ KOJI JE LIŠEN SNA, KAO NI ONAJ KOJI PREVIŠE SPAVA; NI ONAJ KOJI NE RADI,KAO NI ONAJ KOJI SE PRETJERANO ZAMARA.” ~ BHAGAVAD GITA

Budući da nas često pitate o stilovima i granama joge, ovdje ću podijeliti nekoliko stranica naše knjige Divine Hatha Yoga – Spoj drevne znanosti i modernog stila života. Postoji preko stotinu grana joge koje odgovaraju različitim temperamentima, no stari mudraci/jogiji, poznavajući ljudsku anatomiju i psihologiju, podijelili su te sisteme u nekoliko glavnih vrsta prema određenim uobičajenim karakteristikama. Na zapadu se najviše popularizirala Hatha joga. Jednostavan i zanimljiv je kratak opis vrsta joge iz knjige „Sjaj linge“ od Mahatapasi Shri Kumar Swamijija. On prvo navodi definiciju joge u kojoj kaže: „ Kao što pri zavarivanju dva komada istog metala zagrijavanjem i kovanjem oni postaju jedan, tako se i individualna duša spaja sa Univerzalnom dušom pomoću određenih fizičkih i mentalnih vježbi. Joga dakle označava duhovno stanje univerzalne jednakosti i zajedništvo sa Bogom. Treba zapamtiti da se to zajedništvo ostvaruje isključivo u svijesti. Zatim kaže:

  • AKO SE TO ZAJEDNIŠTVO OSTVARUJE KROZ PONAVLJANJE OM, SOHUM ILI NEKOG DRUGOG BOŽJEG IMENA – TO JE MANTRA JOGA.

  • AKO SE ZAJEDNIŠTVO OSTVARUJE PREKO BANDHE, MUDRE, ASANA I KONTROLE DAHA – TO JE HATHA JOGA.

  • AKO SE ZAJEDNIŠTVO OSTVARUJE PUTEM KONTROLE ILI KONCENTRACIJE UMA – TO JE RAJA JOGA.

  • AKO SE ZAJEDNIŠTVO OSTVARUJE KROZ RAZLUČIVANJE IZMEĐU DUŠE I NE DUŠE, IZMEĐU DUHA I MATERIJE – TO JE JNANA JOGA.

  • AKO SE ZAJEDNIŠTVO OSTVARUJE RAZVIJANJEM SUPTILNIH OSJEĆAJA – TO JE BHAKTI JOGA.

  • AKO SE ZAJEDNIŠTVO OSTVARUJE VRŠENJEM NESEBIČNIH RADNJI – TO JE KARMA JOGA.

  • AKO SE ZAJEDNIŠTVO OSTVARUJE KONCENTRACIJOM NA ODRAZ SVJETLOSTI NA ISHTALINGI – TO JE SHIVA JOGA.


 

RAJA JOGA

Ova joga je poznata kao kraljevska staza joge koja oslobođenje nastoji ostvariti kroz meditaciju. Riječ je o Patanjalijevom sustavu koji evolutivni put dijeli na 8 udova joge (yame, niyame i ostale udove koje smo prethodno opisali). Ova grana joge još se naziva i klasična joga. Raja joga je najprihvatljivija za one koji s lakoćom mogu ući u introverziju uma. Tih 7 udova joge su u službi onog osmog – samadhija, jer osoba koja želi meditirati mora psihofizički biti spremna za meditaciju. Za to služe tehnike disanja i asane, kako bi se tijelo osposobilo za mirno, udobno i stabilno sjedenje u meditativnom položaju.


JNANA JOGA

JNANA joga je „joga mudrosti“, ona teži oslobođenju kroz stalnu uporabu najviše mudrosti koja jasno razlučuje između stvarnosti i nestvarnosti. Naziva se i “Putem znanja”. Ova joga odgovara znatiželjnom umu te pruža odgovore na pitanja poput: „Tko sam? Odakle dolazim? Zašto sam ovdje? Kuda idem? Zašto je univerzum stvoren? Jnana joga je grana joge kojom se dostižu stanja meditacije i unutarnje znanje. Uz stalno preispitivanje, samo analizu i neprekidnu meditativnu budnost, intelektualno znanje se pretvara u praktičnu, primjenjivu mudrost. Osnovni alati ove joge su viveka (diskriminacija, razlučivanje ispravnog od neispravnog, dobrog od lošeg, neprolaznog od prolaznog) i vairagja (odvezanost od iskustava, razvijanje stava promatrača u svakoj situaciji).


KARMA JOGA

Riječ je o jogi nesebičnog i predanog rada, djelovanja i služenja. Karma joga je „joga djelovanja“ koja teži oslobođenju kroz nesebično služenje. Ona je put dostizanja najvišeg stanja ljudskog uma kroz obavljanje aktivnosti. Karma joga je rad zbog samog rada. Sve što se radi, radi se kroz predanost Bogu. Tada rad prestane predstavljati određen napor, prestaje biti mehanički, bez razmišljanja, više se ne obavlja teškog srca, već se izvodi s poletom, entuzijazmom i kreativnošću. Karma joga odgovara dinamičnim ljudima. Duh nesebičnog rada najlakše se iskusi u ašramima. No jednom kada se shvati poanta karma joge, tada se ona može prakticirati bilo gdje i bilo kada. Karma jogom se oslobađaju unutarnje napetosti, a vlastita energija se ispoljava na stvaralački način.


BHAKTI JOGA

Ovo je „joga predanosti“ koja teži oslobođenju kroz potpunu predanost Bogu. Njena filozofija je dirljiva i lijepa. Riječ je o filozofiji ljubavi, predanosti i žrtvi za viši ideal. Kroz bhakti jogu dolazimo do osobne, psihološke, emocionalne i intelektualne transformacije od letargičnog i negativnog, ka pročišćenom i pozitivnijem stanju postojanja. Koncept bhakti joge stariji je od svih religijskih, moralnih i etičkih uvjerenja bilo koje duhovne tradicije. Prvi korak je razvijanje sposobnosti sagledavanja suštinske prirode svih bića, koja je uvijek ista. Nakon prvog koraka, rađaju se drugi i treći korak, prijateljstvo i suosjećanje prema svima oko nas. Kroz osjećanje i provođenje navedenog, uspijevamo transcendirati vlastitu sebičnost ega i postupno se razvijamo u osobu koja nesebično dijeli sa životom i ljudima oko sebe. Bhakti jogom poboljšavamo kvalitetu vlastitog života. Primjer osobe koja živi bhakti jogu je Dalai Lama.


MANTRA JOGA

Mantra joga proučava utjecaj zvuka/mantre na fizičko, energetsko, mentalno, intuitivno i kauzalno tijelo. Mantra joga je „joga zvuka“ koja oslobođenje nastoji postići kroz izgovaranje (naglas ili mentalno) snažnih zvukova (kao što su om, hum, ram, hare krishna, itd.). Riječ mantra dolazi od sanskrtskog manas, što znači: um i trayate (trâna), što znači: izbaviti. Mantrom dostižemo stanje smirenosti uma i oslobađamo ga negativnih misli i neželjenih vezanosti poput ljutnje, zavisti, požude, pohlepe i iluzije. Mantra je zvuk, slog ili grupa riječi koja ima sposobnost transformacije, od svijesti pa sve do grube materije. Postoje opisi kako su veliki mudraci mantrama palili vatre i na ostale načine mogli utjecati na materiju. Također postoje opisi kako su veliki ratnici mantrama prizivali razna oružja sačinjena od raznih elemenata poput vatre, vode, zraka. Ali naravno, kao i sve u Vedama, krajnja svrha korištenja mantri jest povezivanje s duhovnom realnošću.

MEHANIZAM DJELOVANJA

U svim starim tradicijama poznato je da se nizom zvukova može trajno utjecati na materijalno izraženu stvarnost, kao i na svijest živih bića. Mantre zato djeluju kako na materijalnom, tako i na duhovnom nivou. Zbog toga se ne koriste samo za razvijanje duhovne svijesti, već i za liječenje bolesti i ostvarivanje drugih materijalnih ciljeva. Ponavljanjem mantre stvara se određena vibracija u umu koja se onda prenosi na tijelo. Kakav točno utjecaj ima mantra zavisi od njene namjene. Drevni jogiji su otkrili kako svaki organ vibrira na točno određeni način i da je bolest usko povezana sa nepravilnom vibracijom nekog organa. Shvatili su kako liječiti razne bolesti, i to tako da se organ vrati u svoj prirodni način vibriranja kad je zdrav, i to pomoću mantri. Za svaki organ postoji posebna mantra. Baš kao i za svaku čakru, ako gledate suptilnije dijelove ljudskog bića.


HATHA JOGA

Riječ je o „jogi snage“ koja teži oslobođenju kroz fizičku transformaciju. U starim pisanim tekstovima o jogi, kao i u modernoj literaturi, uvijek se naglašava da nema Raja (kraljevske) joge bez Hatha joge, tj. da se ne može dostići najviši stupanj spiritualnosti ukoliko se prethodno nije ovladalo tijelom. Bez obzira koje su namjere praktikanta joge, uvijek je dobro savladati osnovne elemente hatha joge. Sanskrtska riječ „hatha“ je nastala kombinacijom dvije bija mantre, ha i tha. „Ha“ znači SUNCE, a „Tha“ znači MJESEC. One simboliziraju dvojnu energiju prirode koja egzistira u svemu. To su dvije suprotne struje ili sile, pozitivna i negativna, koje se manifestiraju u svakom čovjeku. Znači, Hatha predstavlja sile uma i energije (vitalnosti) koje grade um i tijelo. Mjesec predstavlja mentalnu energiju svijesti. To je suptilna energija koja zahvaća sve mentalne slojeve. Sunce predstavlja praničnu energiju koja je upravo poput sunca, aktivna i dinamična. Sunce i mjesec predstavljaju dvije nasuprotne krajnosti, ekstroverziju i introverziju.

Poanta hatha joge je balans ove dvije energije i njihovo sjedinjenje u jednu silu. Da bi energija sunca i mjeseca mogle teći kroz naše tijelo, potrebni su određeni putovi ili suptilni kanali. Kao što strujni krug sadrži žice kojima protječe negativna i pozitivna električna energija, tako i ljudski organizam sadrži suptilne kanale koji sprovode energiju sunca i mjeseca. U jogijskoj kulturi njihovo ime je Nadi, što znači tok. Kinezi za istu stvar koriste riječ meridijan. Ima ih 72000, od kojih je 12 osnovnih, a 3 su glavna: ida, pingala i sushumna (spiritualni kanal). Mentalna /mjesečeva /Ha energija putuje IDA nadijem/kanalom i upravlja lijevom stranom tijela i desnom stranom mozga, ona hladi tijelo, vraća smirenost umu, energizira mozak te hrani i čisti um i tijelo. Solarna /sunčeva /Tha energija putuje PINGALA nadijem/kanalom i upravlja desnom stranom tijela i lijevom stranom mozga. Ona ima zagrijavajuće djelovanje, čini fizičko tijelo dinamičnijim i učinkovitijim, daje vitalnost i snagu. Ova energija isto pročišćava, ali poput vatre. Pozitivni i negativni efekti ove dvije sile mogu se na grubljoj razini promatrati kroz funkcioniranje dva dijela autonomnog živčanog sustava, simpatičkog i parasimpatičkog.

Hatha joga je proces stvaranja savršene fizičke, psihičke, mentalne i emocionalne ravnoteže manipulirajući energijama tijela.

Dok je poanta joge sjedinjenje Shive (svijesti) i Shakti (energije) u sahasrari, te sjedište kundalinija u sahasrari, svrha hatha joge je balans i sjedinjenje kundalinija i ide i pingale u ajna čakri, što se zove prvo sjedinjenje, koje opet vodi do onog drugog sjedinjenja u krunskoj čakri. Dakle, svrha hatha joge je uspostaviti savršenu ravnotežu između ova dva toka energije, a kada su oni u balansu, energija počinje teći kroz sushumnu (koja je općenito neaktivna), najvažniji nadij u psihičkom tijelu. Na ovaj način dolazi do širenja svijesti i čovjek počinje hodati stazom prosvjetljenja.

Sistem hatha joge je dizajniran tako da profini i najgrublje tjelesne elemente i pripremi ih za primanje i slanje mnogo suptilnijih i snažnijih energija. Ako tijelo nije pripremljeno, bolje reći „naštimano“ za više tj. snažnije oblike energija, to je isto kao kad radio podešen za samo 12 volti priključimo na napon od 200 volti. Naravno da će doći do pregaranja. Zadaća hatha joge je sistematična priprema organizma na svim razinama tako da jogi/osoba nema nikakvih teškoća i nuspojava na fizičkom, mentalnom ili emocionalnom planu, uslijed buđenja unutarnjih energija.

Zato, prema drevnom joga tekstu Gerand Samhiti, postoji 7 stupnjeva koje svaki jogi ili duhovni tragaoc mora sistematično proći na putu vlastite realizacije:

  1. Pročišćavanje tijela putem hatha joge (shodhanam)

  2. Stabilno tijelo i um kroz vježbanje asana (dridhata)

  3. Mirno tijelo i um pomoću mudri i bandhi (sthairyam)

  4. Strpljenje i istrajnost primjenom pratyahare, povlačenjem osjetila i nevezivanjem za okolinu

  5. Lakoća tijela kroz vježbanje pranayame (laghawam)

  6. Direktna percepcija objekta meditacije putem koncentracije i meditacije (dhyana dharanpratyaksham)

  7. Nevezivanje za čulna iskustva kroz sjedinjenje s atmanom (samadhi)

U početcima se hatha joga sastojala od samo 6 tehnika ili kriya, poznatijih kao shatkarme: dauti, basti neti trataka, kapalabhati, nauli, ali s vremenom su nadodane asane, pranayame, mudre i bandhe, a shatkarme su se vježbale samo u naprednijim stadijima od strane jogija. Hatha joga vodi prema raja jogi, kraljevskoj jogi. U ovoj knjizi nećemo se baviti shatkarmama, jer se ipak njihovo učenje i savladavanje preporuča uživo pod vodstvom kvalificiranog instruktora. Prije su jogiji vježbali hatha jogu mnogo godina sa ciljem da pripreme svoj organizam za buđenje kundalinijia, dok u današnje moderno doba, pogotovo zadnjih 50 god., kao i pojavom širenja joge na zapadu, kao da su se izgubili oni prvotni ciljevi hatha joge. Sada je sve usmjereno samo na očuvanje zdravlja, redukciju stresa, usporavanje starenja, izgradnju tijela i njegove ljepote. Naravno da se vježbanjem hatha joge sve navedeno postigne, no ne treba zaboraviti da to nisu bili prvotni ciljevi znanosti hatha joge. Također, redovnim prakticiranjem hatha joge dolazi do buđenja našeg mentalnog potencijala, ili kako bi znanstvenici rekli, latentnih dimenzija i sposobnosti koje se u jogi nazivaju siddhiji, što znači perfekcionizam. Primjer toga su telekineza, telepatija, hodanje po vodi, sposobnost smanjenja na veličinu atoma i dr. slične sposobnosti ili moći, a u konačnici su samo prepreka praktičara joge na njegovoj duhovnoj stazi prema doživljaju jedinstva. No, kad osoba ili jogi savlada i prođe bez zaustavljanja kroz sve ove moći, on postaje Siddha ili savršeni majstor. No, ove siddhi moći ne treba brkati sa siddhi programom koji daje savršenu koherenciju moždanih valova i mir u društvu, kako to većina modernih jogija miješa.

Praksa hatha joge nije namijenjena samo razvoju tijela i uma, već i ljudske svijesti. Transcendencija i evolutivni razvoj nikada ne možemo postići samo putem intelekta. Intelekt postaje prepreka u duhovnom razvoju i transcendenciji. Zato je hatha joga odlična, jer radi sa pranom – energijom, zaobilazeći um. Hatha joga je odlična znanost koju mogu primijeniti gotovo svi, bez obzira na njihove kapacitete. Ukoliko možete disati, možete i vježbati hatha jogu. Iako hatha joga služi za razvoj svijesti, ona je izuzetna znanost koja se brine o razvoju zdravlja. Tisućama godina jogiji je koriste u svrhu prevencije i eliminacije svih vrsta bolesti i deformacija . Naravno ukoliko se hatha joga koristi u svrhu terapije, tada iziskuje još vise vremena nego liječenje lijekovima ili konvencionalnom medicinom. No rezultati i efekti su dugoročni. U svrhu terapije postoje 3 važna principa koja se slijede:

  1. Načelo vibracije – balansirajući 1 organ ili sustav, balansira se sve

  2. Balansiranje pozivnog i negativnog energetskog pola (pingala/ida, apana/prana)

  3. Balans i čišćenje tijela i 3 doshe

Pohrana energije u fizičkom tijelu ili fiziologiji je veoma važan aspekt dobrog zdravlja, o čemu hatha joga itekako vodi brigu, dok je većina znanosti usmjerena na prehranu zanemarujući aspekt energije. Ako energija nije u balansu, tijelo neće moći apsorbirati vitamine i dr. hranjive tvari. Hatha joga se pokazala izuzetnom u tretiranju određenih dijagnoza poput astme, dijabetesa, problema krvnog tlaka, a također i kod epilepsije, histerije, reume i drugih kroničnih tegoba. U današnje vrijeme postoje brojni stilovi, načini i škole provođenja i izvođenja hatha joge, počevši od klasične joge, Ashtanga vinyasa joge, Satyananda biharske škole joge, Iyengar joge, Viny joge, Vinyasa flow joge, Power joge, Jin joge kao i naše Divine Hatha joge.


HATHA JOGA JE KOKTEL SPECIFIČNIH TEHNIKA KOJE RAZVIJAJU SVAKI ASPEKT BIĆA; FIZIČKI, EMOCIONALNI, INTELEKTUALNI I SPIRITUALNI. ONA JE ZNANSTVENI SISTEM KOJI OBUHVAĆA RAZLIČITE GRANE JOGE I DOVODI DO HARMONIČNOG RAZVOJA POJEDINCA. – Smiley Boy

- Iz knjige DIVINE HATHA JOGA - SPOJ DREVNE ZNANOSTI I MODERNOG STILA ŽIVOTA








20 views0 comments
bottom of page